Lampa z tykwy a'la Sphinx

Dyskusja na temat tego co i w jaki sposób można zrobić z tykwy. Pomysły, doświadczenia i porady.

Postprzez run_away » 1 mar 2010, o 15:56

Wszystko zależy od tego jakiego gwintu używasz, bo jest wiele różnych gwintów i tyle samo sposobów na ich montowanie. Najlepiej jakbyś wrzuciła zdjęcie swojego rozebranego na części gwintu, to może coś się uda wymyślić :)
run_away

Administrator

Postprzez rasta » 7 mar 2010, o 16:47

Dziś byłam kupić gwint i całkiem nie myśląc o tym, kupiłam taki sam jak w tutorialu :D wstawiam zdjęcia, ażeby rozwiać wątpliwości ;) litości dla mnie za jakość, ale robione kamerką.. ;) ah i będę wdzięczna za pomoc :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rasta

1-4 postów

Postprzez run_away » 8 mar 2010, o 20:19

Akurat mam zapasowy to nawet zdjęcia zrobiłem :) A więc tak:

Obrazek
Rozkręcasz ten gwint (tak jak na ostatnim Twoim zdjęciu) i w tej mniejszej części robisz dziurę (np. śrubokrętem) w zagłębieniu, który się tam znajduje (1). Plastik w tym miejscu specjalnie jest bardzo cienki więc nie ma problemu;

Obrazek
Następnie obierasz kabel z osłonek tak, żeby pojawił się goły drut;

Obrazek
Przeciągasz kabel przez tą mniejszą część (przez tą dziurę zrobioną śrubokrętem :) );

Obrazek
Odkręcasz nieco jedną ze śrubek na tej większej części, owijasz wokół niej jedną końcówkę kabla (obojętnie którą) i dokręcasz śrubkę, żeby unieruchomić drut;

Obrazek
Analogicznie, drugi kabelek owijasz wokół drugiej śrubki i zakręcasz;

Obrazek
Składasz obie części, skręcasz i gotowe.

Mam nadzieję, że się przydało. :)
run_away

Administrator

Re: Lampa z tykwy a'la Sphinx

Postprzez KasiaW » 8 mar 2010, o 20:41

No tylko pamiętaj żeby najpierw przełożyć kabel przez otwór w tykwie. Ja pierwszy raz byłam tak przejęta, że zapomniałam i musiałam "rozbierać" wszystko i robić od nowa. Owszem, można włożyć kabel od drugiej strony (od wnętrza tykwy), ale uwierz mi, nie jest to takie proste, zwłaszcza jak otwór robisz "na styk". Powodzenia!
KasiaW

65-69 postów

Uprawiam tykwę od: 15 marca 2009

Poprzednia strona

Powrót do Zrób to sam