Wczoraj dosyć mocno zostałem zaskoczony przez moje sadzonki po 5 dniach wykiełkowały. Metoda sadzenia - pomoczyłem nasionka 10 minut w ciepłej wodzie i od razu do ziemi. Co do niektórych nasionek nie byłem pewny czy w ogóle coś z nich będzie dlatego wsadziłem po kilka do 2 doniczek i również byłem mocno zaskoczny efektem - sami zobaczcie te z lewej - po czym wczoraj odbyła się operacja rozdzielenia tykw syjamskich
Ps. nie sądziłem że w ciągu tych 5 dni w ziemi bedzie aż tyle korzeni które już się plątały ze sobą - także jeszcze z kilka dni i by ich nie rozdzielił bez urywania korzeni
Uhuh, pogoda niezbyt przyjemna się wydaje Coś mi się widzi, że jak wzejdą te 3-4 listki, to przesadzę je do dużych doniczek, a dopiero potem do gruntu.
Są ludzie, którzy wszędzie widzą jakąś lukę Jednak ja, zawsze widzieć będę tylko UKE!
Taki maverick (wybaczcie stosowanie mowy Anglosasów, ale nie przychodzi mi po polsku dobre słowo na opisanie tego odmieńca)
eksperymentuje - wysiewam w różnych odstępach czasu, moczone lub nie moczone, do środowisk o różnej wilgotności i temp. gleby. inne siedzą już po tydzień, niektóre już prawie dwa i ...nic. A ten tu.... Wykiełkował po 48 h od włożenia do ziemi. Nasiono nie moczone, tykwy typu dynia.
No proszę szybko się pojawił ten tykwowy pojedynczy zawodnik. Ja najwcześniejsze sadzonki to mam nie wcześniej niż na piątą dobę, a tu proszę 48h - super Moje tykwy na zdjęciu poniżej były wysiane 11.03.2015 i dzisiaj je spakowałam, żeby przenieść w chłodniejsze miejsce i za około tydzień trafią do ogrodu. Zobaczę czy pogoda okaże się dla nich łaskawa, albo wytrzymają albo nie. W zapasie mam jeszcze sporo sadzonek mniejszych, bo z późniejszego terminu i gdyby te ze zdjęcia pokonała pogoda, to je oczywiście zastąpię kolejnymi
Załączniki
tykwy - wysiane 11.03.2015.jpg (96.41 KiB) Przeglądane 6740 razy
Co do tej dyni to u mnie było podobnie że wyskoczyły wręcz natychmiast a reszta czyli kobry, gruszki po tygodniu ale co z tego jak one sie zaraz zatrzymują ze wzrostem a te tygodniowe je przerastają podwójnie wielkością ot taka dziwna odmiana